Steun ons en help Nederland vooruit

Anne-Mieke van der Vet

Cultuur & Media

67 jaar

Amstelveen

Anne-Mieke (1954) is raadslid Cultuur en Media bij D66 Amstelveen

Politiek bewustzijn heb ik met de paplepel ingekregen. Privé ben ik getrouwd, heb twee kinderen en sinds kort twee kleinkinderen.

Amstelveen, sportstad

Sport hoort bij Amstelveen: veel mensen beleven er plezier aan, als deelnemer of als vrijwilliger. We hebben fantastische accommodaties en om die up to date te houden, hier en daar te vernieuwen of renoveren, moeten we gezamenlijk met het Amstelveensport zoeken naar mogelijkheden. Ik ben jarenlang bestuurslid bij St. Martinus tennis geweest, ken dus de haken en ogen van ‘sport en gemeente’ uit de praktijk.

Amstelveen zorgt ervoor dat alle kinderen kunnen sporten, door het geven van een bijdrage aan gezinnen waar het inkomen niet voldoende is. We maken ons sterk voor individuele sporters (de paden in het Amsterdamse Bos) en voor gezond ouder worden. Sport hoort bij onze levensstijl, maar verandert met de jaren. Ook dat willen we faciliteren.

Cultuur: ‘Ongeveer alles wat wij wél doen en apen niet’ (F.J.S. Raglan)

Cultuur en cultuureducatie zijn kwetsbaar. In tijden van bezuiniging liggen ze al snel onder het vuur. Van die kwetsbare positie ben ik me maar al te bewust. Een van de grootste nadelen van het raadslidmaatschap is dat ik mijn abonnement op de schouwburg heb moeten opzeggen, omdat ons werk vooral ‘s avonds wordt gedaan. Ik heb de ambitie om cultuur en Amstelveen net zo onlosmakelijk met elkaar te verbinden als Amstelveen met groen. Daar moet je soms nieuwe wegen voor bewandelen en daar houd ik van. Met de nieuwe Cultuuragenda ben ik heel blij. We staan wel voor grote keuzes, want als we alle ambities voor de Amstelveense kunst en cultuur waar zouden willen maken, zou er bijvoorbeeld geen afval meer opgehaald worden. We gaan aan de slag met ‘De stad als podium’.

Dierenwelzijn

Lange tijd was dierenwelzijn niet echt een issue in onze gemeente. Er was een dierenpension (van de Dierenbescherming) en een contract met de dierenambulance in Mijdrecht. Het Dierenpension wordt door de Dierenbescherming opgeheven; de samenwerking met de dierenambulance laat te wensen over; in het Amsterdamse Bos botsen de belangen van hondenbezitters op die van beschermde diersoorten; Amstelveense dierenartsen zijn buiten kantooruren niet bereikbaar voor spoedgevallen: kortom, allemaal zaken waar we in onze groene maar drukke gemeente goed over moeten nadenken. Flora en fauna hebben een grote plaats in mijn denken en voelen.

De gemeente en de gemeenteraad moeten scherp gehouden worden

Media controleren de politiek. Verbinden de mensen in de stad met elkaar. Brengen belangrijke boodschappen over en vormen het middelpunt van communicatie tussen groepen bewoners. De lokale media zitten overal in het land in zwaar weer. Ik ben ervan overtuigd dat voor een stad als Amstelveen lokale media onontbeerlijk zijn. De financiering is het probleem waarmee ik mij de komende tijd ga bezighouden. Moet je als politiek of gemeente je eigen media financieren? Waar blijf je dan met de controlerende functie? Komend jaar komt hier een degelijk antwoord op, hoop ik!

Ik hecht waarde aan teamwork in de fractie en een goed contact met het bestuur en de politieke collega’s. Daarom ben ik als raadslid ook lid van de werkgeverscommissie ( die het werkgeverschap van de griffie en de burgemeester begeleidt). Mijn focus ligt de komende twee jaar meer op externe zaken. Het functioneren van de raad, het begeleiden ons lokale D66 verkiezingsprogramma d.m.v. een steunfractie, meer vrouwen betrekken bij politiek.

Portefeuilles:

  • Cultuur en Cultuureducatie
  • Media
  • Dierenwelzijn
Meer van Anne-Mieke van der Vet
D66 heeft het sociale en groene hart dat nodig is om het met elkaar te redden in deze wereld.
- Anne-Mieke van der Vet