Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 14 juli 2021

Het rimpeling effect…

Vorig jaar schreef ik over de aanleg van een groen dak op mijn garage. Het leek een beetje een zielig groen postzegeltje in een grijze zee van bitumendakbedekking en kiezelstenen. Heeft het wel zin om je druk te maken om verduurzaming, mijn bedrage is toch maar een druppel op de groeiende (dak)plaat…?

Maar nadat de subsidiepot voor groene daken van de gemeente weer werd aangevuld volgende vele buren het voorbeeld en nu heeft het groen de overhand: een mooi gezicht van sedumbloemtjes en bijen.

Wat hier gebeurde is het rimpeling effect (of “ripple effect” in het Engels): je gooit een steen in het water en er ontstaan golven hierdoor. Wat begint als een kleine individuele duurzame actie zorgt voor een groene golf.

De twee lessen die heb ik geleerd zijn:

  1. Het rimpeling effect is sterker dan je denkt: ik ben erg blij met al het mooie groen waar ik nu naar kijk op de garages, maar waarschijnlijk zie ik slechts de eerste golf van de steen die ik in het water heb geworpen. Want de buren praten ook met vrienden en familie over hun groene dak, en zij worden geïnspireerd om er ook een aan te leggen en zij praten ook weer met vrienden en familie, etc.
  2. Maar ook: actie spreekt luider dan woorden: Als ik vorig jaar enkel een artikel had geschreven over de voordelen van een groen dak, waren de garages achter mijn huis vandaag waarschijnlijk nog steeds een dode grijze treurnis. Of te wel: wees de verandering die je wilt zien bij anderen.

En je kan klein beginnen: als je bijvoorbeeld volgende keer naar de markt of winkel gaat, neem een eigen bakje of zakje mee (om afval te voorkomen).

Je weet nooit wat voor een rimpeling je veroorzaakt hiermee…