Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 11 juli 2021

D66 wil huiseigenaren helpen bij verduurzaming woning

D66 vindt dat er meer tempo gemaakt moet worden met het verduurzamen van woningen in Amstelveen. De fractie wil dat een duurzaam huis voor álle Amstelveners bereikbaar wordt. Niet alleen Amstelveners met veel geld. Daarom wil D66 huiseigenaren die verduurzaming niet kunnen betalen of twijfelen over de terugverdientijd, helpen om hun woning toch energiezuinig te maken.  Het voorstel van de fractie om hier een speciale regeling voor te ontwikkelen, is door de gemeenteraad unaniem aangenomen en mede ingediend door het CDA en Lijst Höcker.  

Grip op energierekening
In Amstelveen ligt een grote opgave om woningen te verduurzamen. 49% van de woningvoorraad in Amstelveen bestaat uit eengezinswoningen, waarvan een groot deel van de woningen niet energiezuinig is. Deze woningen hebben energielabels E, F, G, wat er op neerkomt dat deze woningen geen tot weinig isolatie hebben en zonnepanelen ook ontbreken. Hierdoor ontsnapt warmte naar buiten door de ramen, muren, vloer en dak. Maarten de Haan, burgerraadslid voor D66: “Dit is lose-lose: Slecht geïsoleerde woningen stoten relatief veel CO2-uit, wat slecht is voor het milieu. Daarnaast zorgt slechte isolatie voor hoge energiekosten voor inwoners. Daarom moeten we proberen mensen grip te geven op hun energierekening door schone energieopwekking met zonnepanelen te stimuleren én door inwoners te ondersteunen met de praktische uitvoering van het verduurzamen van hun woning”.

Regeling voor huiseigenaren
Om inwoners te helpen met het verduurzamen van hun woning, wil D66 een regeling voor Amstelveners in het leven roepen. Deze regeling moet ervoor zorgen dat huiseigenaren die hun woning wel willen verduurzamen in staat worden gesteld om hun woning energiezuinig te maken. De huiseigenaar betaalt de verduurzaming terug in maandelijkse termijnen maar dit bedrag is lager dan of gelijk aan de besparing op de energierekening: je merkt er dus niks van in jouw portemonnee, maar je hebt wel een comfortabele verduurzaamde woning. D66 wil dat het college met een voorstel komt, voor het einde van het jaar, waarin de regeling staat uitgewerkt.  “Met de regeling die wij voor ogen hebben, gaan we een grote stap zetten in de verduurzaming van Amstelveen.”, aldus de Haan.