Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 10 september 2020

Zomercolumn #7 – Verduurzamen en verbouwen – Harmen van der Steenhoven

Toen ik mijn vorige zomercolumn in september 2019 schreef hadden we kort daarvoor te horen gekregen dat onze bieding op een oude jaren-30-woning in Amstelveen was geaccepteerd. Groot feest uiteraard: groter wonen en een huis met een tuin. Direct begonnen we plannen te maken: we gingen voor de in dit deel van de wijk gebruikelijk opbouw en uitbouw. Naast dit soort wooncomfort uitbreidingen leende deze woning zich ook perfect voor een verduurzamingstraject. Het aanbrengen van hoogwaardige vloer-, gevel- en dakisolatie, een luchtwarmptepompsysteem voor de verwarming, vloerverwarming, verwijderen van de gasaansluiting en het plaatsen van zonnepanelen voor de energieopwekking.

 

De resultaten

Laat ik beginnen met de positieve resultaten van onze verbouwing. Allereerst hebben wij, vooral met dank aan mijn vriendin, een geweldig comfortabele woning gebouwd. Nu nog de puntjes op de ‘i’ zetten, maar het resultaat mag er nu al wezen. Een tweede bijkomend voordeel kwam ik recent pas tegen bij het afsluiten van een energiecontract. Na het invoeren van de gebruikelijke ‘kerngegevens’ schrok ik ervan dat het maandbedrag nog zo ‘hoog’ was. Wat bleek? Ik had verkeerd gekeken op de energie-vergelijking-website: het ging niet om het maandbedrag, maar om het jaarbedrag. De energiebesparende maatregelen hebben flink geld gekost, maar betalen zich op de lange termijn dus écht terug.

Dan de nadelen, maar vooral de leerpunten. Onze verbouwing heeft all-in-all 10 maanden geduurd. Dat is naast een ontzettend stressvolle exercitie ook zwaar voor alle directe buren geweest. Via deze weg doe ik dan ook nogmaals een shout-out naar al onze begripvolle en geduldige buren! Onze vertraging was mede het gevolg van een aannemer zonder ervaring met duurzaamheidstrajecten (hij zei uiteraard van wel, maar uit de praktijk bleek het tegendeel). Ook een gebrek aan tijd naast onze full-time jobs speelde mee. Op basis van mijn ervaringen kan ik u daarom de volgende gouden tips geven voor als u zelf met een duurzaamheidstraject begint:

  1. Kies voor een aannemer met ervaring in verduurzaming. Mijn aannemer had geen ervaring met duurzaamheidsprojecten (bleek achteraf) en dat heeft voor veel vertraging gezorgd.
  2. Beleg eens per maand een vergadermoment voor alle betrokkenpartners (installateur, aannemer, onderaannemers). Schrijf alle stappen die genomen moeten worden (zelf) uit en wijs personen en verantwoordelijkheden aan. Het lijkt een evident punt, maar in de praktijk werd het vaak de grote ‘naar elkaar wijs show’ in de maanden dat er geen overleg was.
  3. Schrijf je plannen uit en deel deze met de buren. Deze tip verdient een ‘mea culpa’: dit hebben wij niet genoeg gedaan en hadden we wel moeten doen. Het had ongetwijfeld een hoop wrevel gescheeld dus ik zou iedereen aanraden dit zeker te doen.
  4. Zoek een lokale ervaringsdeskundige (‘buddy’) die meekijkt. Mijn ouders hadden in de gemeente Barneveld een dergelijk traject doorlopen bij hun eigen huis dus hebben mij vaak met raad en daad bijgestaan, maar mede door Corona-periode zagen zij het project minder vaak dan ik had gewild. Ook was hun duurzaamheidstraject anders: het was geen oude vervallen jaren 30 woning, maar een relatief nieuw huis uit de jaren 90. Dat maakt nogal wat uit in termen van de problemen die je tegenkomt tijdens de verbouwing.

Vooral bij de laatste twee punten zie ik een rol weggelegd voor de gemeente. Ik doel dan op het beter informeren van buren over bouwplannen (en daarbij soms de linkin-pin zijn) en het opzetten van een netwerk aan lokale ervaringsdeskundigen. Bij deze wil ik mij in ieder geval vast aanmelden om mensen met raad en daad bij te staan die plannen hebben om ook een dergelijk traject in te gaan. Uiteraard is iedereen met plannen ook van harte uitgenodigd om een keer bij ons thuis te komen kijken naar het eindresultaat.

Al met al zijn we blij met het resultaat, maar het gevoel dat het een aanslag was op onszelf en de buurt werpt toch een schaduw op het project. Als wij er straks wat langer wonen maakt dat vast plaats voor comfort en plezier. De ervaring was er in ieder geval een om nooit te vergeten en ik neem deze zeker mee in mijn werk voor de gemeente Amstelveen.

 

  1. de problemen die je tegenkomt tijdens de verbouwing.

Vooral bij de laatste twee punten zie ik een rol weggelegd voor de gemeente. Ik doel dan op het beter informeren van buren over bouwplannen (en daarbij soms de linkin-pin zijn) en het opzetten van een netwerk aan lokale ervaringsdeskundigen. Bij deze wil ik mij in ieder geval vast aanmelden om mensen met raad en daad bij te staan die plannen hebben om ook een dergelijk traject in te gaan. Uiteraard is iedereen met plannen ook van harte uitgenodigd om een keer bij ons thuis te komen kijken naar het eindresultaat.

Al met al zijn we blij met het resultaat, maar het gevoel dat het een aanslag was op onszelf en de buurt werpt toch een schaduw op het project. Als wij er straks wat langer wonen maakt dat vast plaats voor comfort en plezier. De ervaring was er in ieder geval een om nooit te vergeten en ik neem deze zeker mee in mijn werk voor de gemeente Amstelveen.

 

Onderschrift bij foto: de in achter in onze tuin geplaatste luchtwarmptepomp. Deze zal over een aantal weken nog worden ‘omkast’ om het zicht en geluid te verbeteren.