Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 25 augustus 2020

Zomercolumn #6 – Het (sedum)gras is altijd groener bij de buren… – Maarten de Haan

Iets meer dan een jaar geleden besloot ik een groen (sedum) dak aan te leggen op mijn garage. Er zijn vele voordelen om dit te doen zoals:

  • Langer levensduur dak
  • Koeling
  • Bufferen van regenwater
  • CO2 en fijnstof filter
  • Biodiversiteit (zoals bijen)
  • Hittestress (de buurt wordt minder warm)

Maar eigenlijk vond ik het vooral een fraai(er) uitzicht en fijn om een “groen postzegeltje” natuur toe te voegen.

Om de laatste twijfel weg te nemen bood de gemeente Amstelveen een mooie subsidie aan om het aan te leggen: 50% van de kosten (sedum + arbeidskosten). Deze subsidie die op initiatief van D66 tot stand kwam, had een langzame start, maar sinds het uitbreiden/versimpelen van de voorwaarden en een actieve communicatiecampagne stromen de aanvragen binnen.

Toen ik klaar was met mijn sedumdak, was ik erg tevreden met het resultaat, maar één van mijn buren vroeg: “Waarom heb je ons niet ingelicht over jouw plannen?” “Dan hadden we het samen kunnen doen”. Tja, daar had ik niet aan gedacht. Maar ik ben de opmerking niet vergeten.

Toen een klein jaartje later een nieuwe buurman wat informatie vroeg over mijn groene dak, wist ik dat ik “toe moest slaan”. Het was tijd om het groene postzegeltje te veranderen in een groene zee! Dus klom ik in mijn buurt WhatsApp groep en verkondigde het “groene dak evangelie” met passie. Veel overtuigingskracht was echter niet nodig, de lijst van buren die mee wilden doen groeide van 1 naar 9 binnen een week!

Na het checken van offertes, technische en subsidie details, was iedereen enthousiast om te beginnen, maar… op de website van de gemeente verscheen vorige week het bericht dat de subsidiepot voor groene daken (weer) leeg is vanwege grote belangstelling. Nieuwe aanvragen komen op de reservelijst.

We hopen dat de gemeente snel weer subsidie beschikbaar stelt want zo’n mooi D66 initiatief als deze mag natuurlijk niet ten onder gaan wegens zijn eigen succes!