Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 23 augustus 2020

Zomercolumn #5 – Onderweg met het openbaar vervoer – Youssef Ben Idder

Vele Amstelveners zijn afhankelijk van het openbaar vervoer. Voordat het coronavirus opspeelde reisde ik zelf ook dagelijks met het openbaar vervoer naar mijn werk. Over het algemeen kunnen we best tevreden zijn hoe het openbaar vervoer geregeld is in Amstelveen. Dat wil overigens niet zeggen dat geen verbeteringen aangebracht kunnen worden.

Het corona virus heeft ook het openbaar vervoer getroffen. Door het coronavirus zijn veel mensen de afgelopen maanden thuis gaan werken of studeren en daardoor zijn zij niet met het openbaar gaan reizen. In de persconferentie van premier Rutte is aangegeven dat thuiswerken (daar waar mogelijk) ook na 1 september voorlopig nog de norm zal blijven. Dit zal ongetwijfeld impact hebben op de reizigersaantallen. De landelijke overheid zal de openbaar vervoersbedrijven financieel steunen zodat zij blijven kunnen rijden voor diegene die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer.

Desondanks de corona problematiek is het ook belangrijk om op middel en op lange termijn na te denken wat er verbetert zou kunnen worden.

 

Fietsrekken bij bushalten 

Begin van het jaar heeft de fractie van D66 zich ingezet om meer fietsrekken te laten plaatsen bij bushalten. Door de gewijzigde dienstregeling zijn er in Amstelveen bushalten geschrapt. Het voordeel hiervan is dat een lijndienst sneller van A naar B kan rijden. Een nadeel is dat er minder opstap plaatsen zijn voor reizigers. Het gevolg hiervan is dat reizigers meer met de fiets naar een bushalte rijden. Voor reizigers is het belangrijk dat zij hun fietsen op een veilige manier kunnen stallen.

 

Amstelveenlijn 

Testen met de Amstelveenlijn zijn op dit moment in volle gang. Volgens de planning zal de Amstelveenlijn (lijn 25) in december 2020 kunnen rijden. In 2024 zal de Amstelveenlijn (Amsteltram) doorgetrokken worden naar Uithoorn langs Amstelveen Zuid. De fractie van D66 vond het belangrijk dat op de nog te ontwikkelen Bedrijventerrein Amstelveen Zuid (BTAZ) een halte gerealiseerd moest worden. Wij hebben daarom een motie (extra halte BTAZ) ingediend die met ruime meerderheid is aangenomen. Zodat toekomstige bezoekers/werknemers het bedrijventerrein met het openbaar vervoer kunnen bezoeken.

 

Overstap Station Amsterdam Zuid

Eindhalte van de Amstelveenlijn is halte Amsterdam Zuid. Voor veel reizigers is deze halte geen eind station maar een overstap, reizigers stappen hier over zodat zij naar hun eindbestemming kunnen reizen. Het is nog niet geheel duidelijk hoe de overstap precies uit komt te zien. Ik zal de komende periode mij blijven inzetten zodat reizigers op een veilige en snelle manier kunnen overstappen op Station Amsterdam Zuid.