Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 19 juni 2020

D66 en AVA: slimme support voor Kunst en Cultuur

Culturele instellingen vechten creatief tegen Corona effecten
Woensdag 17 juni vroegen D66 en AVA in de (gestreamde) Commissie Burgers en Samenleving aandacht voor een initiatief van het Lokaal Overleg Culturele Organisaties in Amstelveen (LOCO). Zij vragen de gemeente hulp bij het opzetten van een streamingdienst, die volgens hen onontbeerlijk is omdat corona het publieksbereik fnuikt.

Van der Vet (D66): “Het aantal bezoekers per activiteit en gebouw wordt enorm beperkt, streaming van evenementen, lessen, voorstellingen kan er voor zorgen dat meer Amstelveners kennis gaan nemen van de cultuur in Amstelveen: de stad als podium in de huiskamer”.

Streaming blijft, ook als alles weer ‘normaal’ is
“Het LOCO vindt dat streaming andere facetten van culturele voorzieningen kan openbaren, die voor de meeste bezoekers verborgen blijven: repetities, vernissages, decorbouw, backstage techniek enz.” vult Höcker (AVA) aan. Digitalisering is bij kunst en cultuur tot nu toe vaak administratief toegepast en daarmee ontbreekt deskundigheid en apparatuur op het gebied van streaming, dit in tegenstelling bijvoorbeeld tot veel scholen.

De beide raadsleden maken zich sterk voor een ‘mobiele streamingploeg voor de culturele instellingen’ die met financiering van het corona noodfonds opgezet zou kunnen worden. Daarmee zorgen we voor continuïteit en bereik, ook voor groepen die nu niet of moeilijk fysiek een voorstelling of les kunnen bezoeken.

Eme van der Schaaf (Griffioen, initiatiefnemer binnen het LOCO) voegt toe: “Indien streams kunnen worden teruggekeken worden Amstelveners in staat gesteld van cultuur te genieten op momenten die hen passen en in hoeveelheden die hen bekoren”. Wethouder Cultuur,  Herbert Raat, stond in de commissie positief tegenover het initiatief en ziet de plannen graag snel tegemoet.