Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 10 maart 2020

D66-wethouder Floor Gordon opent Kinderbomenbank én een minibos

Tijdens de landelijke Boomfeestdag op woensdag 18 maart geeft wethouder Floor Gordon (Groen en Natuur- en Milieueducatie) het startsein voor de Amstelveense Kinderbomenbank. Op schooltuin Akkerbloem aan Langs de Akker kunnen kinderen onder begeleiding van de groenspecialisten van de gemeente bomen kweken en onderhouden. De gemeente herplant deze bomen na afronding van de werkzaamheden langs de nieuwe A9 en op de toekomstige A9-overkappingen. De eerste jonge bomen (spillen) gaan tijdens Nationale Boomfeestdag symbolisch de grond in. Er kunnen zo’n 2.000 spillen worden opgekweekt.

Kinderbomenbank
De Kinderbomenbank is een gemeentelijke boomkwekerij voor en door Amstelveense kinderen. De eerste spillen die de grond in gaan op Boomfeestdag zijn achttien winterlindes. Dat zijn bomen die veel bijen aantrekken. De eerste opgekweekte bomen gaan naar verwachting in 2024 de grond in als het eerste deel van de vernieuwde A9 aan de noordzijde gereed is. Volgens wethouder Floor Gordon is het uniek dat de gemeente zelf bomen opkweekt om bomen te compenseren die moeten wijken. Wethouder Gordon: “Binnen onze gemeentelijke Beheerafdeling hebben wij de expertise in huis om nieuwe beplantingsplannen te maken en daarvoor bomen op te laten kweken.” Rijkswaterstaat (RWS) stelt een budget van 1,1 miljoen euro beschikbaar om binnen de bebouwde kom door RWS gekapte bomen voor de A9 te compenseren. Buiten de bebouwde kom, dus bijvoorbeeld in het Amsterdamse Bos, regelt Rijkswaterstaat dit zoals gebruikelijk zelf.

Minibos De Westwijzer
Voordat om 15.00 uur de spillen worden geplant door kinderburgemeester Lieuwe samen met de kinderraad en wethouder Floor Gordon, geeft de wethouder om 9.00 uur het startsein voor de aanleg van het eerste Amstelveense minibos op een deel van het schoolplein van openbare basisschool De Westwijzer. De leerlingen gaan samen met de gemeente dit bos ter grootte van een tennisveld aanleggen. Het wordt een dichtbegroeid bos met o.a. elzen, berken, vlinder aantrekkende struiken en bosplantsoen met een buitenklaslokaal voor de directe natuurbeleving. De school adopteert het minibos van de gemeente en is heel enthousiast over het initiatief. Schooldirecteur Ruud Sahertian: “Het huidige plein met een hek en veel stenen oogt niet kindvriendelijk. Geweldig dat de gemeente een deel van het plein nu vergroend. Een ‘groen’ plein past ook beter bij waar wij als school voor staan. Met de komst van het minibos gaat voor de leerlingenraad van De Westwijzer een lang gekoesterde wens in vervulling: ‘aanpassen van dat saaie schoolplein!’. Nu nog een nieuwe naam voor het plein. Daar hebben we een prijsvraag voor uitgeschreven. De nieuwe naam maken we op Boomfeestdag bekend.”

Nationaal Boomplantrecord
De organisatie van Boomfeestdag wil dit jaar een Nationaal Boomplantrecord vestigen door op één dag 500.000 bomen te planten. Alle te planten bomen, struiken en bosplantsoen tellen mee voor dit record. Amstelveen heeft zich aangemeld en draagt bij voor 46 bomen, 64 struiken en 500 stuks bosplantsoen.