Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 11 september 2019

Stephanie Schilder stopt als D66-raadslid in Amstelveen

D66-raadslid Stephanie Schilder stopt als gemeenteraadslid in Amstelveen. Zij wordt opgevolgd door Yousef Ben Idder, die al jaren als burgerraadslid meedraait in de Amstelveense politiek.

Het verschil maken
In maart 2018 werd Stephanie Schilder gemeenteraadslid in Amstelveen. Stephanie heeft vooral op het gebied van duurzaamheid, milieu en het parkeerbeleid het verschil gemaakt voor Amstelveen en haar inwoners. Zo maakt het college van burgemeester en wethouders op haar initiatief werk van groene daken in Amstelveen en heeft zij zich onlangs nog hard gemaakt voor de vergroening van Amstelveense schoolpleinen.

Reden voor besluit
In een brief aan de burgemeester legt Schilder uit waarom zij stopt als raadslid van de gemeente Amstelveen. ‘Ik heb besloten om mijn lidmaatschap van de gemeenteraad op te zeggen wegens het veelgehoord – en een voor raadsleden gebruikelijke- conflict tussen het raadswerk en het ‘eigen werk’’, schrijft zij. Schilder oefent professioneel haar passie uit als strafrechtadvocaat. Zij vindt haar professie en haar rol als raadslid in termen tijdsbeslag moeilijk te combineren. Hoewel Schilder in haar brief aangeeft de keuze moeilijk te vinden, zegt zij ook: “Het zijn van gemeenteraadslid is te belangrijk om ‘het er maar bij te doen’. En Amstelveen verdient gemeenteraadsleden die zich tenminste voor de volle 100% inzetten.” Met deze woorden neemt zij per 1 oktober afscheid van de Amstelveense politiek.

Opvolging
Youssef Ben Idder is Schilder’s opvolger. Ben Idder is volgens de kandidatenlijst van D66 de volgende verkiesbare kandidaat die een zetel krijgt in de Amstelveense gemeenteraad. Youssef is sinds 2017 D66 burgerraadslid in Amstelveen. In die rol heeft Ben Idder raadsleden in de commissie Ruimte, Wonen en Natuur ondersteund. Hij heeft als burgerraadslid verschillende initiatieven genomen, bijvoorbeeld rondom de betaalbaarheid van Buslijn 55 en het tegengaan van zwerfafval. Youssef Ben Idder is 39 jaar. In het dagelijkse leven is Ben Idder Implementatie Manager (Betalingsverkeer) bij de ING voor de zakelijke markt. Over zijn toetreding tot de gemeenteraad zegt Youssef: “ Natuurlijk ga ik Stephanie ontzettend missen. Tegelijkertijd heb ik er ontzettend veel zin in om als gemeenteraadslid de D66 idealen in de Amstelveense samenleving te realiseren. Ik ga mijn stinkende best doen om voor inwoners het verschil te maken.”

Lees Stephanie’s brief aan de burgemeester:

Geachte Burgemeester, geachte voorzitter,

Graag informeer ik u – en via u de gemeenteraad – over mijn besluit met ingang van 1 oktober te stoppen als gemeenteraadslid van het mooie Amstelveen.

Sinds maart 2018 heb ik met heel veel plezier het eervolle ambt van gemeenteraadslid ingevuld. Ik heb de gemeente Amstelveen van een andere kant mogen leren kennen en raak nog steeds elke dag opnieuw onder de indruk van al het moois dat Amstelveen te bieden heeft. Ik ben ontzettend trots op mijn diverse stad, waar 133 nationaliteiten goed en vreedzaam samenleven. Trots op Amstelveen als evenementenstad, waar veel mensen lekker vertoeven en recreëren.

Trots op al die prachtige wijken waar inwoners zoveel mooie dingen met en voor elkaar ondernemen. Die mooie wijkcentra die eraan bijdragen dat Amstelveners meedoen. Die geweldige scholen waar de jeugd de kans krijgt zich, door middel van goed onderwijs, te kunnen ontplooien. Maar ik ben zeker ook trots op al die veelbelovende infrastructurele projecten die onze stad nog mooier, nog duurzamer, beter bereikbaar en nog bruisender maken. U zult begrijpen; ik kan met alle gemak nog tien kantjes volschrijven over zaken waar ik als inwoner en als gemeenteraadslid van Amstelveen trots op ben, maar daarom schrijf ik u deze brief niet.

Geachte Burgemeester, geachte voorzitter,

Ik heb besloten om mijn lidmaatschap van de gemeenteraad op te zeggen wegens het veelgehoorde – en een voor raadsleden gebruikelijk – conflict tussen het raadswerk en het ‘eigen werk’. Ik kan sinds kort mijn passie voor het strafrecht als strafrechtadvocaat uitoefenen. Dit is een voorrecht. Aan mijn werk als strafrechtadvocate ontleen ik veel plezier en energie. Maar ik ben er de afgelopen maanden ook steeds meer achter gekomen dat de functie van strafrechtadvocaat met het raadslidmaatschap moeilijk te combineren is. Al is het omdat er te veel overlap bestaat tussen de werktijden van mijn advocatenwerk en het raadswerk. En dit gegeven zat mij de laatste tijd steeds meer dwars. Want: het zijn van gemeenteraadslid is te belangrijk om ‘het er maar bij te doen’. Amstelveen verdient gemeenteraadsleden die zich tenminste voor de volle 100% inzetten.

Met gemengde gevoelens schrijf ik u, nu hiermee een eind komt aan mijn tijd in de Amstelveense politiek. In februari 2016 kwam ik als student bij de Amstelveense fractie van D66 terecht. Ik kijk met veel plezier terug op deze jaren. Ik heb ontzettend veel geleerd van alles en iedereen en ben daar iedereen ontzettend dankbaar voor.

Ik wil alle collega-raadsleden en de wethouders bedanken voor de fijne samenwerking. Ik heb genoten van de debatten over duurzaamheid, de energietransitie en het parkeerbeleid. Ook wil ik mijn dank uitspreken naar de griffie, de ambtenaren van de gemeente Amstelveen en de overige medewerkers. En tot slot wil ik mijn fractie bedanken voor het vertrouwen en voor de mooie jaren. Ik ga jullie enorm missen. Maar jullie weten: dit is geen vaarwel, maar een tot ziens.

Het gaat u allen goed,

Met hartelijke groet,

Stephanie Schilder